De belangrijkste taak van een voetbaltrainer?
11 september 2020 

De belangrijkste taak van een voetbaltrainer?

Ik geloof dat een voetbaltrainer 1 belangrijke taak heeft en dat is de kinderen elke keer met plezier te laten voetballen.

Veel jongens en meiden dromen ervan om profvoetballer te worden, maar de praktijk leert dat er van de 1,3 miljoen voetballers in Nederland een kleine 1000 plekken zijn in de Eredivisie. Dat betekent dat voor 99,3% van de voetballers, voetbal een hobby is en zal blijven.

Ik geloof dat je als trainer niemand prof kan maken. Als talent en een dosis geluk niet mee zit, houdt het helaas op en beide heb je niet in de hand.

Wetenschappelijke studie naar succesvolle trainers van voetbaltalenten onderstreept het belang van coachende, begeleidende en motiverende vaardigheden, boven kennis en ervaring op voetbaltechnisch en tactisch vlak. Zorg er daarom voor dat ze het naar hun zin hebben, elke keer dat ze komen trainen.

Voetbal positief coachen

Positief trainen van jonge voetballers

Hoe zorg je ervoor dat kinderen het naar hun zin hebben tijdens de training?
Ik vind je houding het belangrijkst:
1. Je bent positief
2. Je bent enthousiast
3. Je bent motiverend

Met positief coachen haal je het beste in je spelers naar boven. Zeker kinderen bloeien op door te benoemen wat goed gaat. Geef specifieke en persoonlijke complimenten. Richt je daarbij vooral op de inzet en niet zozeer op het resultaat. De inzet is het belangrijkste, ook als het resultaat niet optimaal was.

Door de spelers persoonlijke tips te geven, zorg je ervoor dat ze samen groeien. Een goede trainer zal daarom elk kind positief uitdagen, begeleiden en gepaste oefeningen aanbieden. Hiermee behaalt het kind steeds kleine succesjes, waardoor het zelfvertrouwen wordt vergroot. Dit is niet alleen merkbaar op het veld, maar ook daarbuiten zullen de kinderen beter gaan presteren.

Een goede trainer zal het zelfvertrouwen van de kinderen blijven voeden met positiviteit en hun zelfstandigheid stimuleren.

Voetbal trainers Master Voetbal Plan

Wil jij ook zo’n positieve trainer worden?

Alle trainers van Master Voetbal Plan zijn door ons opgeleid. Zo kunnen we de kwaliteit van onze methode waarborgen en zijn we er zeker van dat de kinderen op de juiste manier benaderd worden. Spreekt onze visie je aan en zou je ook graag op deze manier je spelers willen trainen? Kijk bij onze vacatures, wie weet mogen we jou als onze collega verwelkomen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen