Positief coachen: Gezien en gehoord worden
11 september 2020 

Positief coachen: Gezien en gehoord worden

Ik krijg vaak de vraag van voetbalscholen en voetbal verenigingen, hoe kan het Wasi dat jij meer dan 150 dezelfde kinderen per week, al meer dan 2 jaar traint, met weinig tot geen verloop?

Wat ze eigenlijk vragen, zijn 2 dingen:

  • Hoe onderscheid jij je ten opzichte van je concullega’s
  • Waarom kiezen ouders/kinderen voor jou?

Ik geloof dat zien en gehoord worden de basis is van plezier…

Zolang je oprecht bent, oprechte interesse toont, je kwetsbaar durft op te stellen en vragen durft te stellen, waarin je kids mee laat denken over het proces zoals:

  • Waarom komen jullie trainen?
  • Wat wil je graag leren?
  • Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat we er vandaag weer een leuke training van maken?
  • Welke 3 regels kunnen we samen bedenken, zodat we ervoor zorgen dat als iemand een fout maakt of verloren heeft, hij of zij toch met een goed gevoel naar huis gaat?

Pas het toe en ervaar zelf wat voor leuke en gestructureerde les je krijgt.

Persoonlijke aandacht voetbalschool

Waarom positief coachen?

Als trainer wil je de kinderen op het veld beter laten voetballen. Dit kun je proberen door als een ware drillmaster tekeer te gaan, maar echt veel effect zal het niet hebben. Er ontstaat een negatieve sfeer, waardoor de prestaties juist achteruit gaan. Kijken naar wat niet goed gaat zorgt voor spanning. Je kunt dit beter ombuigen naar iets positiefs.

Daarom geloof ik in positief coachen. Kijk vooral naar wat goed gaat. Dat is niet altijd even makkelijk en vergt, zeker in het begin, de nodig aandacht. We zijn al snel geneigd om naar resultaat te kijken, terwijl het juist gaat om de inspanning die je spelers verrichten op het veld.

Als een kind zijn of haar uiterste best heeft gedaan, maar het doelpunt is niet gelukt, dan is een compliment nog steeds op zijn plek. Beloon de inspanning, in plaats van het resultaat en zie je spelers groeien.

Fouten maken hoort bij het leven. Zeker kinderen moeten zich vrij voelen om fouten te maken, maar dit is niet altijd even vanzelfsprekend. Toch is fouten maken iets positiefs, je spelers worden er beter van!

Wil je ook positief leren coachen?

Positief coachen heeft veel voordelen, zowel op het veld als daarbuiten. Pas je dit toe, dan zal de kwaliteit van de trainingen en het voetbalgeluk merkbaar omhoog gaan. Daarmee zal je scoren, niet alleen bij je leden, maar ook bij de ouders en trainers. Blije gezichten op het veld zorgen voor meer verbondenheid binnen de vereniging.

Wij weten tegen welke uitdagingen je binnen een vereniging aan kunt lopen en helpen je graag deze op te lossen. Wij maken graag kennis met jouw voetbalclub.

Over de schrijver
Reactie plaatsen